De Sjraveleers

De Sjraveleers


Na het uiteenvallen van de Rocketillers pakte een nieuwe band, de Sjraveleers, de dialectrock weer op. In wezen verschilde het geluid en het repertoire van de Sjraveleers weinig van dat van de Rocketillers, alleen werden er wat nieuwe nummers aan toegevoegd. Ook waren de Sjraveleers een driemansband, een leadgitarist ontbrak, wat de nummers compacter maakte. Gitaarvirtuoos Henk Schoenmakers was na het einde van de Rocketillers nog wel even rond blijven hangen bij de Sjraveleers, maar voor hem was de bekoring die de Rocketillers hadden, ervan af. Kort na het begin van de Sjraveleers ging Henk zijn eigen weg.

De Sjraveleers werden in december 1997 aanvankelijk onder de naam Veer Veer opgericht door voormalig zanger/componist/gitarist Henri Haenen van de Rocketillers. Ron Brouns speelde basgitaar, Kick Oosterholt, de broer van Rocketillers-bassist Lange Jos, zat achter de drums, Henk Schoenmakers leadgitaar. Later nam Henri’s zoon Marcel Haenen de drumstokken over van Kick, en ook Nico Bartelsman nam bij gelegenheid plaats achter de drums. Repeteren in het Babbeltje was niet meer mogelijk, dat gebeurde dus in de kelder van het huis van Henri aan de Esdoornlaan in Roermond.

Onder de naam Veer Veer trad het viertal op in Take Toe op 19 februari 1998, een succes overigens, en in café Pandora op zondag 8 maart. Onder de naam de Sjraveleers trad het viertal in juni op tijdens Roerpop. Dat was tevens de laatste keer dat Henk Schoenmakers meespeelde. Specialiteit van de Sjraveleers waren het oude Rocketillersnummer ,,Ich gaon zo gaere mit dich mit’’, maar met name het nieuwe door Henri ingebrachte nummer ,,Hysterie’’ werd handelsmerk van de band. Dat kwam vooral ook door de intro van Batman, die geleidelijk overging in het gillende lied – een gouden idee van bassist Ron Brouns.

Het eerste optreden van de Sjraveleers was op zaterdag 20 juni 1998 in café Janssen aan de Roerkade.  Daarbij wisten de Sjraveleers ondanks de Europese kampioenschappen voetbal een volle kroeg te boeien. De Sjraveleers speelden hier bovendien als driemansformatie, Henk was er niet bij. De laatste keer dat leadgitarist Henk Schoenmakers meespeelde was tijdens Roerpop op 28 juni, bij café Pandora.  Op 18 juli volgde een optreden van de driemansformatie bij Waterscouting in Herten.

De Sjraveleers excelleerden vooral tijdens de dweilavond op vrijdag 4 september 1998 in de Baraque. Van dat optreden zijn enkele aardige geluidsfragmenten bewaard gebleven met Marcel Haenen achter de drums en Miranda Haenen op slaggitaar.

Marcel begon tijdens een van de nummers steeds sneller te drummen, het werd uiteindelijk complete punk. De rest van de band volgde het turbotempo netjes, hoewel met toenemende verbazing. Het nummer eenmaal ten einde sprong Marcel op en sprintte naar de wc. Dit tot grote hilariteit van het bomvolle café. Nico Bartelsman drumde vervolgens bij afwezigheid van Marcel enkele nummers mee.

Ook een optreden van de Sjraveleers in ’t Baekske in Swalmen in de zomer van 1998 was een groot succes. Twee optredens op 18 en later op 30 oktober voor een volle bak in het Babbeltje verliepen naar wens. Op 31 januari 1999 traden de Sjraveleers voor het laatst op, ook in het Babbeltje. Daarna hielden de Sjraveleers op te bestaan, mede omdat Henri het te druk met zijn journalistieke werk kreeg.

Tweede editie Remunj maak Laeve

De Sjraveleers werkten ondersteunend mee bij de organisatie van de tweede Remunj maak Laeve actie door Kitty Haenen op vrijdag 20 november 1998. Toen speelden in bijna alle Roermondse cafés gratis bandjes als protest tegen de politiek in Roermond, die nog steeds alles in het werk stelde om de muziekcultuur in de kroegen aan banden te leggen. De Sjraveleers traden bij die gelegenheid op in Locus en bij café Dupont, beide op de Roerkade. De manifestatie Remunj maak Laeve in 1998 in de Roermondse kroegen bleek een doorslaand succes, die ook veel publiciteit haalde. Nog nooit bruiste de stad zo van leven. En ook sindsdien is dat nooit meer gebeurd.  De animo voor het herhalen van Remunj maak Laeve was te klein.

 

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.