Gé Reinders

De muzikale scholing van Gé Reinders begint met pianoles wanneer hij 9 jaar is. Op de middelbare school speelt hij in diverse bandjes. Na het Gymnasium gaat Gé als zeventienjarige uitwisselingsstudent naar Amerika. Vanaf 1973 speelt hij in de Roermondse pubrockgroepen Zimmerman en Girls walk by. Vooral de laatste groep treedt veel op door de hele Benelux. Zo spelen ze op het Belgische Bilzen Festival (voorloper van Torhout/Werchter), op Pinkpop Binnen en tweemaal op Oor’s groepenpresentatie (voorloper van de Grote Prijs). De groep sleept diverse prijzen in de wacht. Paradiso geeft ze zelfs een contract voor zes optredens in een half jaar.

Van 1981 tot 2002 werkt Reinders als parttime muziekleraar in het voortgezet onderwijs. Voor dit werk ontwikkelt hij zelf lesmateriaal. De cursus ‘De weg naar het oor’ behandelt de geluidsstudio en verschijnt in 1987. Van 1987 tot 1988 is Gé werkzaam bij de Regionale Omroep Zuid als componist bij het programma ‘Radio Muskiet’. De Limburgstalige liedjes die hij hiervoor schrijft, worden op verzoek van de luisteraars op plaat uitgebracht. Jip Golsteijn noemt deze plaat ‘een bescheiden meesterwerk’. Met zijn (gesubsidieerde!) groep ‘De Radio Muskiet Tournee’ speelt Reinders in het hele land. Een optreden in Paradiso wordt zelfs uitgezonden op de klassieke zender Hilversum 4! In 1986 is Gé openingsact van Pinkpop.


Zijn schrijven houdt niet op bij liedjes. Hij heeft een tijd een column in ‘Link’, het orgaan van de Stichting Popmuziek Nederland. Zijn artikelen verschijnen o.a. in ‘Adformatie’, ‘Onze taal’, ‘Rails’ en ‘Dagblad de Limburger’. In 1989 produceert Reinders zelf zijn CD ‘Homecoming’. Op deze plaat spelen mensen als George Kooymans, Ernst Jansz en Tony Willé. De plaat wordt door de landelijke pers en de radio zeer goed onthaald. Na een zeer succesvolle Canadese tour in 1991 verschijnt in april 1992 ‘Blood’. Hierop staat o.a. ‘Stolen Love’, een duet met Rita Coolidge. Wederom zijn de kritieken zeer lovend. In 1993 staat Gé voor het eerst in het theater.

Op de CD ‘As ‘t d’r op aan kump’ (januari 1994) staat een aantal live-opnames uit verschillende theaters. Deze CD is weer Limburgstalig. In het voorjaar van 1995 komt de studio-CD ‘Truuk nao aaf uit. ‘Een CD die je kippenvel bezorgt, je hart sneller laat kloppen en je tot tranen toe ontroert, en dat alles terwijl je luidkeels meezingt’, aldus Constant Meijers in zijn hoestekst. De kritieken zijn zeer lovend en het nummer ‘Amsterdam’ wordt zowel in De Telegraaf als Trouw het mooiste lied over onze hoofdstad betiteld. Toon Hermans is zelfs zo enthousiast over deze CD, dat hij Gé als producer van zijn eigen CD ‘Ik zing van het leven’ vraagt. Dit album staat maanden in de Top-100.

Gé concentreert zich qua optredens vanaf 1996 volledig op het theater. Hij zingt in het hele land Limburgstalige liedjes over allerdaagse zaken, die ook voor niet-Limburgers herkenbaar zijn. In het voorjaar van 1997 begon Gé Reinders met de opnamen van zijn derde Limburgstalige studio-CD ‘Man van ‘n Kleine sjtad’. Als de plaat in september van dat jaar verschijnt zijn de kritieken zeer lovend. In de theatertour van 98/99 maakt hij in een paar Limburgse plaatsen al de overstap van de kleine naar de grote zaal. Gé blijft samenwerken met Toon Hermans en verzorgt, wederom in samenwerking met Peter Vincent, de audioproductie bij de tv-opnames van de Show van Toon die de Vara uitzendt in 1998. In dat zelfde jaar wordt hij door Lenette van Dongen gevraagd om de Cd ‘Jagadamba’ te produceren.

De vierde Limburgstalige CD. ‘D’n Haof, die in september 1999 verschijnt, is de meest succesvolle tot nu toe. Hij is met het nummer ‘Bloasmuziek’ op t.v. te zien bij Paul de Leeuw, Mart Smeets en Jack Spijkerman en krijgt een staande ovatie tijdens het Gala van het Nederlandse Lied. In Limburg staat de CD ‘D’n Haof’ meer dan anderhalf jaar bij de best verkochte Limburgstalige producties. In september 2001 presenteert Gé de live CD ‘In het Theater’ met opnames van het programma ‘Nooit Nieks’ uit Venlo en Cuijk. Voor het eerst staat er ook een verhaal op de Cd. Deze conference ‘De misdienaar’ duurt bijna twaalf minuten en is de aanleiding voor de eerste integrale TV registratie van een optreden van Gé. De KRO zendt dit uit op Eerste Kerstdag 2002.

De tour Gerardus Jacobus Marie, die in 02-03 van Arnhem, Assen via Kerkrade tot Zaandam voert, is weer erg succesvol. De Volkskrant komt kijken en schrijft: ‘Reinders maakt het kleine groots’. N.a.v. het eerste officiele Belgische schouwburgoptreden schrijft Het Belang van Limburg: ‘Niemand schrijft mooiere liedjes in het Limburgse dialect dan deze Roermondenaar.’ In september 03 is de Cd ‘Vlege’ gepland en daaropvolgend een gelijknamige theatertour door het hele land. Gé Reinders woont momenteel met zijn vrouw en hun zoon in Roermond.

Bron: Musicfrom.nl