Simple Maniac

1981-1983

  • Drums: Jack Delissen
  • Bas en zang: Hans Leijendeckers
  • Gitaar en zang: Arthur Raats †

New wave band met eigen repertoire. Nummers werden meestal geschreven door Arthur Raats en een aantal door Hans Leijendeckers.

Het was de tijd dat de New wave z’’n intrede maakte in de popmuziek. En je kon echt spreken van een nieuwe golf aan ideeen bij de muziekanten.

Arthur woonde in Vlodrop en zijn 2 broers (die een stuk ouder dan hem waren) hadden het allebei helemaal gemaakt als artiest in Amsterdam.

(De een was schilder en de ander deed iets met fotografie.) Dat was voor Arthur dan ook de grote drijfveer om het ook helemaal te gaan maken als artiest maar dan in de muziek. Hij was zeer gedreven en had leuke ideeen. Alleen was hij zeer neurotisch en lag continue met zichzelf in de knoop. Had last van hevige stemmingschommelingen; de ene keer was hij totaal euforisch en de andere dag zwaar depressief. Dit komt ook naar voren in de sfeer en teksten van zijn liedjes.

Voor de drummer Jack Delissen was dit het eerste serieuze bandje. Stevige drummer die deze muziek nodig had.

Er is een single uitgekomen waarop de liedjes: Mindfight, Where are the nice girls en I love my lovers en staan. Ook staan ze op de Roermondse verzamelelpee met de liedjes Staring eyes en New Romance.

Optredens werden vaak gekleurd door de grilligheid van Arthur’s stemming.

Na het ene liedje heel euforisch en het andere gevolgd door scheldkanonnades ‘en plein publique’ als er een noot verkeerd was gespeeld. Ook werd er gebruik gemaakt van vuurwerk tijdens optredens. Tijdens een optreden in de Fuu in Swalmen werden film opnames gemaakt. Weet niet meer wie dat heeft gedaan en waar die zijn gebleven. Bij het eerste liedje werden in het begin ook weer deze vuurwerkbommen afgevuurd. Alleen moest je ervoor zorgen dat je niet te dicht bij een van die blokken stond. Dat gebeurde helaas wel en dat resulteerde gelukkig alleen maar in wat verschroeide arm en hoofdhaar.

Optredens waren er in Roermond e.o.

Er is ook iemand manager geweest. Ben Stammen (ook uit Vlodrop)

Dit was niet zozeer om optredens te regelen maar vooral om de persoonlijke verschillen en tegenstellingen binnen de band te reguleren.

Met de single zijn we naar Amsterdam geweest om die daar in muziekwinkels aan de man te brengen. Was een leuke hilarische dag met als opbrengst 1 single die werd afgenomen door BoDisk?

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.