Michigan Red Bluesband

Op 3e kerstdag 1985 speelden , via jamsessies in de Roermondse horeca bijeen gekomen, een aantal muzikanten op het zondagse podium van café El Salvador in Roermond. Dat bleek later de start te zijn van een, zeker voor Midden-Limburg unieke groep: ‘The Michgan Red Blues Band’.

Die muzikanten waren: de uit Detroit afkomstige John ‘Red’ Acker, zang; Paul Voestermans, gitaar; Sanny Janssen, bluesharp; Hans Leijendeckers, bas; Rob van Appeven, gitaar en zang en Henk Smeets, drums. Het optreden was zeker niet goed, wel gezellig en veelbelovend. Dusdanig dat na afloop de hoofden bij mekaar werden gestoken en, met Nico Bartelsman op drums i.p.v. Henk Smeets, door te gaan als band. Nog ietsjes later werd Joost Janssen als pianist aangetrokken, vertrok Hans Leijendeckers en nam Rob van Appeven de bas over. De band was klaar.

Binnen korte tijd werden ‘Red’ en zijn kompanen een begrip in Limburg en zelfs daarbuiten. In september 1986 openden zij het bluesrockfestival van Tegelen en werden zij een graag geziene gast op de vele kleine en grote podia van bluesminnend Nederland. Frisse, vrolijke en aanstekelijke jumpblues met als trekkers live de bühnepersoonlijkheid van John Acker en het unieke gitaarspel van Paul Voestermans.

En waar vond je in die tijd een vrouwelijke bluesharpiste. Juist, bij de MRBB: dames en heren, op mondharmonica…… Sanny Janssen!

In het begin bestaande uit covers van o.a. T. Bone Walker, Albert Collins, werd het repertoire gaandeweg een mooie mix van eigen nummers en eigenzinnige arrangementen van onbekende covers. Het eigen aandeel werd zo belangrijk dat in

1988 de lp ‘Aint that red enough’ werd opgenomen met een 4-koppige blazerssectie. Ook live werd de band met veel succes uitgebreid met een stel blazers.

Eind 1988 werd Rob van Appeven vervangen door Henri Schüler op bas.

Een jaar later echter sloeg het noodlot toe. In november 1989 overleed John Acker ten gevolge van een auto-ongeluk. Voor de band zou dit het einde betekenen. Er werd nog een tijdlang gezocht naar een vervanger. Maar een waardige vervanger werd niet gevonden en dat betekende het einde van weer een unieke band uit Roermond.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.