Butler

  • Luc van den Born: mixer
  • Marcel Cuypers: gitaar
  • Jos van Cann: basgitaar, zang
  • Henk Schoenmakers: gitaar, zang
  • Hans Thijssen: zang, drums
  • René Verkoulen: piano
  • Eddie Linssen: mondharmonica, drums, zang

Het heeft geen zin om het verleden anders voor te doen dan het was, we waren er per slot van rekening zelf bij. Enkele teksten en afbeeldingen uit die tijd (geluid volgt).

1978. Eerder ontstaan tijdens gezuip bij de jukebox in de Pearssjtal te Roermond. Daar, aan de bar, heeft onze drummer leren ‘drummen’. Na aanrommelen en veel wisselen van leden, soms wel acht, werden traankanalen opgeluisterd met kabaal onder de naam ‘SJIEK’.

Na een turbulente periode de buurt onveilig gemaakt te hebben (waaruit alleen Hans, Henk en Jos uiteindelijk overleefden), werd in de Nacht van 1977 op 1978 ‘bij Coentje’ (van ‘de sjmeed in Neel’) de naam veranderd in BUTLER. Evenals het geluid van de band, nadat de groep tot vijf leden was uitgedund (Hans, Henk, Joop, Jos, Luc); in februari verliet nog één lid de band.

De krachten opnieuw verzameld en opnieuw begonnen, toen nog niet gehinderd door een zichzelf uitbreidende installatie. Om aan dit euvel het hoofd te bieden en de krachten te sparen werd een sjouwer gecontracteerd die ook nog muzikaal bleek te zijn: hij kon onder het drummen mondharmonica te kunnen spelen, of andersom.

Na diverse advertenties in de regionale krant kwam na een jaar een reutelende jongeling opdagen in het bekende, louche etablissement ‘El Fiddelaers’ en werd na een spoedcursus ingelijfd als pianist.

De muziek is in de loop van de tijd uitgebreid en aangevuld omdat men de oren niet gesloten hield voor wat er in de 60-er en 70-er jaren muzikaal gebeurd was.

De oorsprong van het repertoire ligt natuurlijk bij Brinsley Schwarz, Graham Parker en dergelijke: de pub-rock (oftewel: kafee-muziek).

Met de uitvinding en de introduktie van de mondharmonika waren er hoe langer hoe meer Rythm ’n blues-invloeden te horen: denk aan groepen als Livin’ Blues en J. Geils Band. Resultaat: BLUB-ROCK ???

1980. Aangezien er met woorden alleen geen muziek gemaakt kon worden, werden de Roermondse horeca-etablissementen geterroriseerd door butlers- en musici-ronselaars. Na veel wisselingen (te licht bevonden, leverkwalen etc.) en respectievelijk vier-, vijf- en zesmans-bezettingen en –bestellingen, is tegenwoordig dit septet in de oefenkelder van de Wingerd aan de Nassaustraat aan te treffen.