Millennium

De groep Millennium werd in 1979 opgericht en bestond uit Gert Pieter van Motman, Ray Pourchez, Michel Backus en Peter Pourchez. Aanvankelijk werd er gespeeld onder de naam Intercity, maar begin 1981, na een rigoreuze bandledenwisseling, veranderde de naam in Millennium. De naam is ontleend aan die van een ruimteschip uit de film Star Wars, die destijds furore vierde. De groep deed samen met andere bands mee aan de opnames van de LP “This is really something else” ter gelegenheid van het 750-jarig bestaan van de stad Roermond.

Op dat moment bestaat de band uit Laurens Hoogmans op rythmguitars en backingvocals, John Velraads op leadguitars, Ray Pourchez op drums en Gert Pieter van Motman op bass en leadvocals. Er werden vooral songs van eigen hand gespeeld, die een zeer melodieus karakter hadden met een pittig rockaccent. Leverde Gert Pieter in eerste instantie de songs alleen, later werd het steeds meer een creativieitsproces van de gehele groep. Er werd vooral in Roermond en omliggende dorpen opgetreden.

Nadat Laurens Hoogmans de band in 1982 had verlaten, kwamen gitarist Ad Braat en Ron Mestrom op bas de gelederen versterken. De groep kwam muzikaal steeds meer onder de invloed van heavy-metal. In maart 1983 ging de band uit elkaar om in 1990 weer terug te komen onder de naam JFV-Band. John Velraads, Gert Pieter van Motman, Ad Braat en Bert van Delden (drums), vonden hun thuisbasis in Maasbracht. Er werd weer terug gegrepen op de melodieuze rock van het begin. In 1997, na zeer weinig optredens, veel onderlinge ergernissen en een hoop bandmoeheid viel definitief het doek. Het enige ex-lid van de oude formatie Millennium die de muziek niet vaarwel heeft gezegd, is John Velraads.

Persoonlijk nawoord van Gert Pieter, een der oorspronkelijke oprichters van Millennium:

Terugkijkend was het vooral een fijne tijd die we als vrienden met elkaar doorbrachten. Hoogdravende doelstellingen, onhaalbare idealen, maar zeker geen verspilde uren. Sommige songs vind ik nog altijd wel het aanhoren waard, maar dat zeg ikzelf en mijn oude oren luisteren met mildheid naar de jongelingen van toen. Het heeft mij in elk geval een glimlach en een mooie herinnering opgeleverd.
“Where the old drown in their sighs younger hearts crave to get wise so the river turns its streamleaves this ocean dry to dream…”

“Waar de ouderen in hun zuchten verzinken
verlangen de jongere harten vurig naar wijsheidzo zal de rivier haar stroom omdraaien endeze oceaan droogleggen opdat hij zal dromen…” Uit: Wild at Heart (Muziek: John Velraads ~ Tekst: G.P. van Motman)