Sjwaampop

Sjwaampop festival-(1983- heden)

Het begon in 1983 als een initiatief vanuit jeugdhonk de Fuu (een voormalige melkfabriek). Het was als het ware een reactie op de vele tent-feesten die in die tijd plaats vonden in Midden-Limburg terwijl het volledig ontbrak aan een muzikaal openlucht evenement in de regio. In 1986 werd er een stichting opgericht om de continuïteit van het festival te waarborgen los van het wel en wee van jongerencentrum de Fuu. Dat bleek wat je noemt een vooruitziende blik, want toen het open jongerencentrum in 1990 door de gemeente om zeep werd geholpen en de oude melkfabriek gesloopt werd vanwege een winkelcentrum-plan, bleef het festival gelukkig overeind. Inmiddels is het uitgegroeid tot de belangrijkste culturele happening van Swalmen. Al enige jaren is er ook een Sjwaampop podium waar lokale bandjes voorafgaand aan het festival zich in de kijker kunnen spelen. De winnaar mag als openingsact van het volgende Sjwaampop aantreden. Het festival is al die jaren gratis gebleven dankzij sponsoring en talloze vrijwilligers. Er is in het verleden bewust gekozen voor  een sfeervol, gezellig maar ook kwalitatief goed festival op het einde van de zomervakantie en niet voor een festival met steeds grotere en dus duurdere namen. Toch zijn er genoeg muzikale hoogtepunten geweest in de afgelopen 29 jaren.

Op de site www.sjwaampop.com kunt u alles vinden over de historie van het festival en de voorbije afleveringen. Zeer de moeite waard is het om op deze site de complete reeks affiesjes te bekijken met de namen van de optredende artiesten. Samen vormen ze een fraai tijdsbeeld. Klik op fotogalerij en daarna op archief om ze te bekijken.

De Sjwaampop-editie van 19 augustus 2012 op de Markt in Swalmen is alweer de dertigste aflevering van dit bijzondere eendaagse openlucht gebeuren. Een festival dat wat betreft uitstraling, kwaliteit  en belang al lang de voormalige gemeente grenzen van het dorp Swalmen overschreden heeft. Dat de gemeenteraad van ‘Roermond Noord’ zich dat maar goed in de oren knoopt. Forza Sjwaame