Speels

-Speels- (1970)

In de laatste drie dagen van augustus 1969 vond het legendarische Woodstock festival plaats en het duurde niet lang of het Europese antwoord kwam eind juni 1970 met het  driedaagse Holland Pop Festival in het Kralingse bos te Rotterdam. Een reactie uit Roermond liet ook niet lang op zich wachten. In het blad ‘Aksie’, voor de jongeren van Roermond wordt het als volgt aangekondigd:

“ Speels is een gebeuren dat 4, 5, en 6 september in de oude kweekschool aan de Willem II singel/ Kapellerpoort plaatsvindt. Elke vergelijking die zich opdringt is fout: Speels is geen Hammerveld, geen Kralingen, geen Woodstock. Speels is Speels, dat is: iets voor iedereen, jeugd, mensen die zich volwassen noemen en bejaarden.

De opzet is , iedereen kennis te laten maken met iets nieuws, denkwijzen van anderen, vrijetijdsbestedingen van anderen- iedereen vindt er het zijne maar ook iets van anderen waar hij kennis mee kan maken. Speels is niet commercieel maar vraagt wel geld, omdat bijna alles wat kost. En wat er uit moet komen is geen winst maar een hele hoop activiteit en kritische openstaande mensen, die wat geleerd hebben van anderen, misschien alleen maar omdat die hun geamuseerd of beziggehouden hebben.

Een groepje mensen sloeg, hiervan uitgaande, aan het werk, nadat de jeugd-en jongerenraad dit initiatief, komende uit de jeugd had overgenomen”.

Na deze inleidende woorden wordt er een programmatisch overzicht gegeven van wat de bezoeker zoal te wachten staat: “Voor iedereen zijn er voorlichtingsstands, uiteenlopend bezet door de heemkundevereniging en ‘n dampropagandist tot de C.O.C., de N.V.S.H. en anti-dienst mensen. Je kunt dààr discussieren maar ook in de speakerscorner. Opgaan in muziek kun je in de Jazzluisterclub maar vooral ‘s avonds bij de beatbands (7 stuks) o.a. Focus, Supersister en Mr. Albert Show- beschenen en van ‘n extra kick voorzien door een drietal lichtshows. Relaxen kun je in de theetuin (eigenlijk kamer), maar als je meer behoefte aan pils dan aan thee hebt kun je naar de bar, waar Palace optreedt, en ‘n discogedoe is”. Maar het blijft niet bij de mogelijkheden tot discussiëren,muziek luisteren of relaxen.

“Ergens in de buurt is het creatief centrum waar je heel wat anders kunt doen bijv. potten draaien, verven enzomeer, met hulp van o.a. De Vrije Academie. Mensen met andere creatieve neigingen kunnen aan volksdansen gaan doen, of aan bewegingsexpressie met Ton Konings- in die zaal is trouwens ook Proloog met drie eenakters. (…). In de voormalige kapel zal een gevarieerd programma worden vertoond met b.v. Blow Up, maar ook met Chaplin, Donald Duck en experimentele films.

Daarnaast zijn er speciaal voor de volwassenen en de bejaarden nog dingen, waar je ook maar eens moest gaan kijken, want Speels wil de openheid en de eerlijke benadering vergroten- de Munsterpleinactiviteit is er een goed voorbeeld vann, met ‘n fakir, straattekenen, goede muziek en nog een hele hoop meer (één verschrikkelijke stunt).

Tenslotte moeten nog de 2 kerkdiensten worden genoemd één Byzantijnse, in de Kathedraal en één experimentele van de jongerenkerk- Swalmerstraat.

Kijk uit naar de affisjes, de folders en de Speels-krant, daar zie je wat er nog meer te doen is en waar je nu al kaarten kunt krijgen (bijv. bij Josique, Kleukers en Castex).

Je kunt een dergelijk gebeuren gewoon niet missen, kom dus 4,5 en 6september naar de oude kweek- Speels knalt er dan uit – doe mee”!

Tot zover de aankondiging van Speels in Aksie, blad voor de jongeren van Roermond. Enkele bekende bands die acte de presence gaven  op Speels waren de Mister Albert Show met saxofonist Bertus Borgers, Supersister, Focus (met gitarist Jan Akkerman) en de Haagse band  ‘Groep 1850’. Het festival trok enkele duizenden toeschouwers maar er kwam geen vervolg. Ook het blad Aksie beleefde geen tweede editie.