Hammerveld jazzfestival (1966-1979)

Hammerveld Jazz Festival (1966-1979)

Na veertien edities ging het meest roemruchte festival dat Roermond ooit heeft gehad ter ziele. Het festival genoot nationale en zelfs internationale bekendheid. Toen organisator Paul Acket  in 1975 begon met North Sea Jazz, een soortgelijk festival maar veel groter van opzet, was er voor het betrekkelijk kleinschalige Hammerveld Jazz geen houden meer aan en viel het doek definitief.

In 1965 vond het laatste jazzfestival plaats in Comblain-la-Tour, een dorp in de Ardennen en vond het eerste Jazz Bilzen in Belgisch Limburg plaats. Comblain Jazz was een echt jazzfestival met een randje popmuziek, Jazz Bilzen werd in de loop der jaren een popfestival met een randje jazz. De grondleggers van Hammerveld Jazz  journalist Piet Tummers en zakenman Lambert Meisters hadden het voorbeeld van het dorpje in de Ardennen voor ogen toen ze het in Roermond waagden een jazzfestival op te starten. In juni 1966 vond het eerste Hammerveld Jazz plaats naast de hockeyvelden van Concordia. Eind augustus 1967 vond de tweede editie plaats op het intieme voorterrein van kasteel Hattem. Het kasteel was gelegen in het stadspark, eigendom van de gemeente en stond toen nog leeg.

Ook de overige edities vonden plaats in die idyllische omgeving maar de naam Hammerveld Jazz werd niet gewijzigd in Hattem Jazz. Ook al ging het kasteeltje bijna dienst doen als het sfeerplaatje van het festival. Vanaf de vierde editie waren telkens wereldsterren van de partij zoals trompettist Dizzy Gillespie, bassist Charlie Mingus, drummer Art Blakey en zijn Jazzmessengers, trombonist Kai Winding en pianist Cecil Taylor. Wat saxofonisten van wereldfaam betreft in die tijd kun je beter vragen wie waren er niet? Harold Land,  Stan Getz, Johnny Griffin, Benny Carter, Don Byas, Ben Webster en Eddy ‘Lockjaw’ Davis, ze waren er allemaal. Maar de recensenten waren niet alleen lovend over de muzikale prestaties op het festival ook de sfeer op en rond het festival sprak aan.

In 1971 schreef Rudy Koopmans in de Volkskrant: ‘Het festival was, zoals gebruikelijk, intens gezellig. Ook in Roermond zelf was het festival hier en daar nadrukkelijk aanwezig. In de etalages van de Hamstraat was er werk van gemaakt, een restauranthouder serveerde verschillende soorten  jazzgerechten en in een aantal café’s kwam er opvallend veel jazzmuziek uit de speakers. Dat er in Roermond met name zoveel belangstelling was voor de meer geavanceerde jazzmuziek te midden van zoveel gezelligheid, is een hoopvol teken voor de toekomst.’

In 1973 was er een bestuurscrisis die niet alleen veroorzaakt werd door de te geringe subsidie- en sponsorbijdragen of privé problemen. Het wel of niet toelaten van popmuziek tussen de jazz-acts was een thema dat bestuurlijk tot verhitte discussies leidde. Achteraf gezien had het festival wat de keuze van pop-acts betreft niet altijd een gelukkige hand maar meestal ging het goed. Het viel te begrijpen dat Roermondse popbandjes als Stand In (1967) en Frankenstein (1971) als openingsact mochten fungeren maar de Dizzymen’s Band, een clowneske act die in de hitparade stond met het nog gekkere lied  ‘the Opera’, had echt niets te zoeken op de editie van 1971. Gelukkig stond daar dat jaar kwaliteitspop tegenover van groepen als van der Graaf Generator, Argent, Nucleus en Jean-Luc Ponty Experience.

In 1979 vindt het laatste Hammerveld Jazzfestival plaats op  het voorterrein van kasteel Hattem. Het grootste bezoekersaantal in al die jaren was 10.000. In 1980 organiseerde de restauranthouder van het kasteel nog op eigen houtje een festivalletje. En in 1981 deed de stichting Hammerveld Jazz een poging tot doorstart in de Oranjerie met een Hammerveld Jazz Inside. Slechts 150 bezoekers gaven acte de presence op die warme 15 augustus. In 1987 werd de stichting Hammerveld Jazz Roermond opgeheven.

Voorzitter Jan Vaessen zei in een laatste interview dat de financiële risico’s te groot werden. De enige geldschieters in al die jaren waren de gemeente en de provincie maar de sponsoring vanuit het Roermondse bedrijfsleven is altijd onder de maat gebleven.

In de jaarboeken van de stichting Rura, kunt u twee artikelen vinden die waarderend terugblikken op het Hammerveld Jazz Festival. Het eerste artikel is nog van de hand van mede-oprichter Piet Tummers (Hammerveld Jazz Festival, fenomeen van wereldklasse in Roermond, pagina 73-79; Spiegel van Roermond, 2000).

In het jaarboek van 2001 pakt Wim Schulpen nog eens uit over het festival onder de  titel: Culturele waarde Hammerveld Jazz in Roermond onderschat. (pag.54-63, Spiegel van Roermond, 2001)

Peter Verhagen heeft in een uitvoerig verhaal de geschiedenis van Hammerveld Jazz beschreven. Het artikel bevat drie hoofdstukken: de eerste drie jaren (1966-1968); de glorieuze jaren (1969-1975) en de laatste jaren (1976-1981). Ieder hoofdstuk wordt afgesloten met een uitgebreide line up van de artiesten per jaargang in volgorde van optreden. Het artikel is terug te vinden op www.historieroermond.nl

Klik op A tot Z  voor specifieke info en onder de letter H vindt U het Hammerveld Jazz Roermond. Warm aanbevolen!!!