Billy Cranston Folkfestival – Hammerfolk Festival (1985-1988).

Op 10 augustus 1985 vond er op de binnenplaats van kasteel Hattem een folkfestival plaats als muzikaal eerbetoon aan de in september 1984 plotseling overleden Schotse ‘fiddler’ Billy Cranston. Billy was een goede bekende in de kleine Limburgse folk scene. Samen met Martin op het Veld, Piet van de Wal en zijn vrouw Marjan Cranston vormde hij al enige tijd de folk groep Lintie. 

Met 700 bezoekers was de eerste editie van het kleinschalige folkfestival een groot succes en in 1986 en 1987 vonden de tweede en derde edities plaats van het Billy Cranston Folkfestival en groeide het  bezoekersaantal in de derde editie tot boven de 800.

In 1988 werd voor de vierde aflevering van het festival uit een ander vaatje getapt met niemand minder als Jan Smeets van Buroo Pinkpop als grote promoter en geldschieter. Gekozen werd voor een locatie op Hammerveld op het terrein van hockey vereniging Concordia. Ook de naam van het festival werd gewijzigd in Hammerfolk. Opeens werd het aantrekken van toppers mogelijk zoals  de Engelse folkrockformatie Fairport Convention en het Nederlandse muziekensemble Flairck. Deze stap om het knusse Billy Cranston Festival te veranderen in een grootschaliger en professioneler festival is mede vanwege een tegenvallend bezoekersaantal (iets meer dan 500) helaas de mist in gegaan. De Limburger kopte de dag erna dat Hammerfolk maar beter terug kon gaan naar de  kleinschaligheid van de vorige drie edities. Er werd verder gemeld dat Buroo Pinkpop voor 50 mille de boot was ingegaan. Ofschoon Jan Smeets niet uitsloot dat een nieuwe editie zou volgen in 1989 is het er niet meer van gekomen.

Programma 1e Billy Cranston Folkfestival 10 augustus 1985

Fladderak (NL.)

Norfolk ( Schotland)

Davy Steele (Schotland)

Parelmoer ( Limburg)

Martin Travis/ Siard de Jong (Ierland/NL.)

Drinkers Drouth (Schotland)

Zakdoek (België)

Silly Wizzard (Schotland)

 

(Andy Stewart en Mame Hadden, leden van de groep Silly Wizzard misten het vliegtuig en  de groep Wanderfalk (Duitsland) en  het duo Hattesen & Nörgard (Denemarken) vervingen deze act. De Schotse formatie Drinkers Drouth met Davy Steele verzorgden toen de slotact van de eerste editie van het festival)

Programma 2e Billy Cranston Folkfestival 9 augustus 1986

Brewer’s Droop (Limburg)

The Crooks (NL.)

Davy Steele (Schotland)

Andariëgos (Chili, Peru)

Léxpress Cajun (België)

Kormorán (Hongarije)

Dougie Maclean (Schotland)

Pyewackett (Engeland)

Programma 3e Billy Cranston Folkfestival 8 augustus 1987

Hillock (Limburg)

Ujsoly (Polen)

De Stoopkes (België)

Bisserov (Bulgarije)

From us to you (België)

Easy Club (Schotland)

Lerue (USA)

Ceol Bec (Schotland)

Programma Hammerfolk 20 augustus 1988

Two of a Kind (Limburg)

New Triangle (Limburg)

Wannes van de Velde groep (België)

Andy Stewart & Mame Hadden (Schotland)

Nouvelle France (EU.- USA)

Flairck (NL.)

Fairport Convention (Engeland)

(De Roermondse liedjeszanger Sjra Puts heeft in een pauze moment van Hammerfolk ook nog enkele nummers van zijn eerste elpee gepresenteerd: ‘van ‘t Keske nao de Moer’.

De presentatie van de vier folkfestivals was in handen van Tejo Willemsen, inmiddels weer gewoon Theo Willemsen).