Midnight


In 1973 kwamen de vier ex-Thunders Jo van Pol; Bair Suylen;Jan  Feller en Pieter Zeelen weer bij elkaar. Ditmaal aangevuld met saxofonist Jo Houben uit Montfort die slechts een jaartje meespeelde en de toetsenist Ger Dierx uit Wessem. Beiden waren afkomstig van het dansorkest Westermontfive. De naam van dit orkest was een samentrekking van Wessem en Montfort. Het werd de geboorte van de popgroep Midnight. Om de groep te plaatsen in het spectrum van het Limburgse popmuziekgebeuren op dat moment stelt Pieter Zeelen dat Midnight een commerciële popgroep was, maar geen top 40 orkest. En tango’s en walsen werden echt niet meer gespeeld, ook niet op verzoek. Volgens Pieter Zeelen waren Windmill (later Partner) en Rainbow uit Maastricht, de Classics uit Stramproy en Dandylion uit Horst popbands van dezelfde categorie.

Bijzonder aan Midnight was het gebruik in diverse liedjes van de moog-synthesiser  en dat ze medley’s maakten die 30 à 40 minuten duurden. Zo hadden ze een medley van liedjes uit de pop opera Tommy van the Who en een rock and roll medley geïnspireerd door Long Tall Ernie and the Shakers met hun ‘Do you remember’ rockmedley. Ook de Duitse groep Kraftwerk met zijn electronische sound van synthesizers inspireerde Midnight tot het maken van een medley met nummers als ‘Radioactivity’, ‘Autobahn’ en ‘Model’. Maar het beperkte zich niet tot naspelen, er was ook plaats voor eigen inbreng en improvisatie. Verder speelde Midnight loepzuivere versies van songs als ‘Lying in the arms of Mary’ van the Bellamy Brothers of ‘Son of your father’ van Chicory Tip. Ook werk van KC and the Sunshine Band, Peter Tosh en Hank the Knife and the Jets werd gespeeld. De vaste sound engineers van de band waren Peter Geelen en Ton van Helden. De laatstgenoemde werd later ook nog spelend lid van de band als slaggitarist.

Een van de hoogtepunten was een optreden in een uitverkochte Rodahal te Kerkrade samen met Pussycat. Maar Midnight stond vaker op één affiche met grote namen uit die tijd zoals Spooky and Sue, de meidengroep Love en de band Mayflower. Op 14 september 1979 traden ze op in een afgeladen feesttent tijdens de jaarlijkse dorpsfeesten in St. Odiliënberg met George Baker en Pussycat.

Midnight heeft in 1975 één single uitgebracht, geproduceerd en gearrangeerd door Jan Theelen. Er stonden twee nummers op van de hand van Jo van Pol: ‘I will climb over Mountains’ en ‘Sally’. Maar er is meer.Ton van Helden, de voormalige sound engineer van de band, heeft de oud- bandleden een aantal jaren geleden verrast met een CD waar achttien nummers op staan van Midnight, opgenomen tijdens optredens. Naast 16 liedjes die gecoverd waren van andere artiesten  staan er nog twee professionele studio opnames op. Ook deze zijn afkomstig uit de studio van Jan Theelen in Munstergeleen. . Het gaat om de liedjes ‘Rosella’ en ‘That’s why I’m leaving’, opnieuw composities van Jo van Pol. Ze zijn opgenomen in dezelfde sessie als de liedjes van de eerste single en hun platenmaatschappij Negram uit Heemstede stond op het punt ze ook als single uit te brengen toen er opeens iets gebeurde dat de prioriteiten van de firma deed verleggen. Zo ging dat nu eenmaal.

Midnight groeide uit tot een band die niet alleen regionaal bekend was. Met hun optredens bestreken ze geheel zuidoost Nederland, maar ook in Raalte, Vlagtwedde, Groningen, Mons in België  en Osnabrück in Duitsland traden ze op. Eigenlijk kwamen ze overal, behalve in de Randstad. Hun prijs voor een avondvullend optreden schommelde tussen de 900 en 1500 gulden. Gemiddeld speelden ze zeker honderd keer per jaar.

Bij gerichte belastingcontroles bleek begin jaren tachtig dat veel theaterbureaus de gewoonte ontwikkeld hadden om niet meer met contracten te werken maar met opties. En dan kon het gebeuren dat een band op vier plaatsen tegelijk gepland stond in de agenda van het theaterbureau. Als de belastingdienst bij controles van bureaus en zaalhouders hier achter kwam werd ook prompt vier keer belasting geheven. Ook de bands werden zo aangepakt. Op deze manier moesten de bands er geld op gaan toeleggen om te mogen spelen. Deze actie van de belasting die ook de horeca  zwaar trof is de geschiedenis ingegaan als de Operatie Schuimkraag. Voor Midnight was de lol er toen in elk geval van af. In maart 1981 houdt de band op te bestaan. Tot groot verdriet van hun theaterbureau Viking Productions. Er was nog werk voor een heel jaar.