Static

STAINLESS STEEL>>>>ST.+ ST.>>>>STATIC

In Blerick werd  in 1964 door de buurjongens Hans Saris (sologitaar, toetsen en zang), Paul Bernard(basgitaar) en Ton Heunbern (drums en zang) de groep ‘Stainless Steel’opgericht. Als vierde sloot zich hun vriend Hay Gout (slaggitaar en zang) nog aan. Al snel begonnen ze met optredens en werd de naam teruggebracht tot het toen modieuze ST.+ST. In een mum van tijd hadden ze een behoorlijke live reputatie opgebouwd en speelden niet alleen in Blerick en Noord- Limburg maar ook in Midden-Limburg. Met name toen de hype rond the Flying Condors wegebde in de loop van 1966 leek het erop dat St.+St. met hun ruige concerten de fakkel van de Flying Condors overnamen in deze regio. Vandaar dat deze Noordlimburgse groep bij wijze van uitzondering een plek heeft verdiend op deze Roermondse site over regionale popbandjes.

Wat een hoogtepunt voor de band in Roermond moest worden in juni 1966 was het optreden in de feesttent aan de Willem Alexanderhaven. Ter gelegenheid van de opening van deze haven waren er allerlei festiviteiten gepland, waaronder een beatconcours dat voor de winnende band een prijs van duizend gulden zou opleveren. Aangezien de organisatie door het uitlopen van het beatmuziek programma in de problemen dreigde te komen omdat er nog iets anders gepland stond in de tent, besloot organisator Dré Poell een stel mariniers te vragen om de tent te ontruimen. De mariniers lagen in het kader van de festiviteiten met twee fregatten in de  Willem Alexanderhaven. Collega’s van hen hadden enige tijd daarvoor in Amsterdam al ‘het langharig tuig’ verjaagd dat daar dagelijks  rond het bevrijdings monument op het Dam lag en sliep. Tijdens het optreden van St.+St. de gedoodverfde overwinnaars in de ogen van een laaiend enthousiast publiek kwamen de mariniers het podium op en trokken de pluggen uit de versterkers. Wat toen gebeurde was voorspelbaar. Al snel vloog de eerste stoel door de lucht en vielen er rake klappen.Wat een mooie middag beloofde te worden met regionale bandjes werd een kleine veldslag en eindigde in chaos.

 

De landelijke doorbraak van de groep, inmiddels omgedoopt in Static, volgde in 1967 met de release van hun eerste single. De single werd geproduceerd door George Kooymans van de Golden Earring. Het plaatje werd regelmatig gedraaid op de radio en wat nog meer indruk maakte was het optreden op teevee. In ‘Moef GaGa’, een van de weinige popmuziek programma’s voor jongeren. In 1968 stond Static als enige Nederlandse popgroep tussen bekende Amerikaanse en Engelse groepen op het podium van de jaarbeurs hallen in Utrecht. Het festival heette ‘Flight to Lowlands Paradise’. Voor zo’n 25.000 bezoekers speelde Static een uitgekiende set, aangevuld met Bengaals vuurwerk en een vuurspuw-act.

In 1971 ging de groep uit elkaar,om precies twintig jaar later tijdens het grote Sixties-festival in Venlo weer als een Phoenix uit de as te herrijzen. Na dit succesvolle optreden in 1991 en de positieve reacties van de fans besloot Static weer regelmatig te gaan optreden. Static speelt nog steeds de ‘Westcoast’ muziek zoals die eind jaren 60 tot ons kwam via groepen als Moby Grape, the Byrds, the Doors en Crosby, Stills, Nash and Young.

In de woorden van Hay Joosten, de man die al die jaren hun manager bleef: “kenmerkt deze gitaarmuziek zich door de invloed van verschillende muziekstijlen en culturen. Dit manifesteert zich in het Static geluid door een transparante sound waarin de verschillende instrumenten goed te herkennen zijn en tegelijkertijd toch een sfeervol en hecht geheel vormen. Knappe vocalen, doorleefde teksten, virtuoze en subtiele gitaarpartijen en strakke ritmen maken van Static een band voor fijnproevers”.

De vierkoppige band is sinds 1991 versterkt met een vijfde speler: tot 19..was dat Pieter Elbers op sologitaar en sindsdien is dat Pieter Koster op sologitaar en zang. In 1992 en in 2004 traden ze op in Roermond in respectievelijk  café ’t Babbeltje en café Willems tijdens avonden met een sterk reünie karakter. Datzelfde gebeurde in Maasbracht waar ze vroeger ook vaak optraden in zaal Engelman en de jongerensoos. Maar ook in 2006 (zaal Acht), 2010 en 2011 (café de Weegbrug) stond Static weer op Roermondse planken.

Er is inmiddels een DVD uit met een registratie van een optreden in Horst. (Static-live at Zopo- 14 mei 2006). Deze DVD bevat 16 nummers en geeft een goede indruk van het veelzijdige repertoire van deze band.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.